Dış gebelik aynı zamanda ektopik gebelik olarak da adlandırılır. 80 gebelikten yaklaşık 1'i ektopiktir, bu durum bazı kadınlar için yaşamı tehdit edebilir. Dış gebelik, normal hamilelik belirtileri taşıdığını için anne adayı tarafından ayırt edilememektedir.
Başta özellikle bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olmak üzere bir takım enfeksiyonlar fallop tüplerde ve yakındaki diğer organlarda iltihaplanmaya neden olabilir.
Karnın tek tarafında meydana gelen sert ağrı, bıçak saplanmasına benzer ağrı, kilo kaybı, baş dönmesi ve bayılma da dış gebeliğin diğer belirti ve semptomları arasındadır.
Dış gebelikte normal sağlıklı gebelikte olduğu gibi adet kanaması olmaz. Ancak gebelik esnasında anormal vajinal kanamalar meydana gelebilir. Bu durumda kadınlar adet kanaması geçirdiğini düşünebilir.
Bir tarafta olabilen ve hafif ila şiddetli arasında değişebilen keskin, bıçak saplayıcı karın veya pelvik ağrı. Ağrı gelip gidebilir veya sürekli olabilir.
Cerrahi: İlaç veya bekleme tedavisine uygun olmayan ya da ilaç tedavisine yanıt veremeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi yaklaşımda genellikle kapalı yöntem olarak bilinen laparoskopik operasyon tercih edilir.
Dış gebeliklerde genellikle kese oluşumu ve embriyo gelişimi olmamaktadır. Embriyo rahme ulaşamadan tüplere tutunmakta ve kendisine gelişebileceği uygun bir ortam bulamamaktadır.
Dış gebelik sıklıkla tüplerin normal anatomik yapısının bozulmasına bağlı olarak olur. Son yıllarda dış gebelik sayısında artış vardır. Bunların başlıca sebepleri ise ;
Dış gebelik acil bir durum olarak bilinmektedir. Anne adayı için ciddi sağlık sorunlarının başlamasına neden olabilir. Dış gebelikte oluşan riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Normal şartlar altında bireyler ilk aşamada dış gebeliğin bir belirtisini fark etmeyebilirler. Bazı dış gebelik vakalarda kadınlar adet görmemek, meme dış gebelik hamile kalınır mı hassasiyeti ve mide bulantısı gibi hamileliğin olağan erken belirtilerine veya semptomlarına sahiptir.
Uyku Bozuklukları: Gebelikte uyku problemleri oldukça sıktır. Gebeliğin başında hormonal değişikliklere bağlı genelde aşırı uyku hali, sürekli uyuma isteği ve halsizlik olur. Gebeliğin sonlarına doğru ise büyüyen rahmin verdiği rahatsızlığa bağlı olarak uykuya dalmada ve uyumada güçlük oluşmaya başlar.
Dış gebelik anne olmayı bekleyen tüm kadınlar için ne yazık ki acı dolu deneyimlerden bir tanesidir. Üstelik erken teşhis edilememesi bazı durumlarda hamile kalma şansında azalmaya da neden olabilmektedir. Ağır tıbbi bir durumdur. Ektopik gebelik olarak da adlandırılan dış gebeliğin belirtilerine, hamilelikten ayırt edici özelliklerine dikkat etmek gerekmektedir.
Dış gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında ortaya çıkar ve kendini belli eder. five haftalık dış gebelik belirtileri, karın ağrısı, vajinada kanama ve omuz ağrısı gibi belirtilerdir. Bu belirtileri yaşandığını farkın varıldığı durumda tıbbi lawnım almak önemlidir.
İshal ve bulantı: Dış gebelikte hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler sindirim sistemi üzerinde etkilidir. İshal ve bulantıya neden olabilir.